Lef en visie. Vaker dan drie keer in je leven naar Harderwijk?

Harderwijk - 003Op dinsdag 12 februari waren circa 17 GSRO-leden (al voor een tweede keer) te gast bij de gemeente Harderwijk. Men zegt dat je maar drie keer in je leven in Harderwijk komt, namelijk als kind, als ouder en als grootouder. Dat heeft alles te maken met Harderwijks’ grote attractie, het Dolfinarium. Maar Harderwijk heeft veel meer te bieden en die kans wil de gemeente benutten. Dat lijkt in deze moeilijke tijden ook nog te gaan lukken. Maar is er na alle voorinvesteringen wel een weg terug? Of is de gemeente “Locked In” (vrij naar De slag om Nederland)? Hieronder een verslag van een bijzonder boeiende GSRO-bijeenkomst.
[door Harry Gerritsen]

Harderwijk is al vele jaren bezig met de planvorming voor het Waterfront Harderwijk (www.waterfrontharderwijk.nl). Er zijn inmiddels zoveel investeringen gedaan, dat het duurder zou zijn om nu te stoppen, dan om door te gaan met deze ontwikkeling. Ten behoeve van de realisering van het Waterfront is geïnvesteerd in de aankoop van een bedrijventerrein ten oosten van het centrum (vervuild met asbest, dus te saneren) en bedrijfsverplaatsingen. Dat traject is zo’n tien jaar geleden in gang gezet. De forse investeringen moeten worden terugverdiend.

Harderwijk - 002GSRO-lid Tyco Ferwerda schetste alle problematiek tijdens een schemer-wandeling. Daarna konden we de beelden van de plannen in een gedetailleerde Prezi bekijken, met de boeiende uitleg van Tyco en Frank Brouwer (directeur projectbureau Waterfront). En in maart gaan de eerste van de 1.400 geplande woningen in de verkoop! De aanloop naar die verkoop kent echter een lange geschiedenis. Ik zal proberen om in het kort samen te vatten wat er zo boeiend is aan deze ontwikkeling waarvoor absoluut lef en visie nodig is (en nodig zal blijven).

Het Dolfinarium zal binnen de hele planontwikkeling ingepast worden. Maar op de plaats van de huidige parkeerplaatsen langs de hele boulevard zal een nieuwe jachthaven komen. De boulevard wordt “geüpgraded” en verlengd en het water zal in de toekomst bijna tegen de oude stadsmuur klotsen. Voor het parkeren, dat zo lang mogelijk op de huidige plaats gehandhaafd blijft, wordt een oplossing bedacht in de vorm van parkeergarages en een overloopterrein (voor het hoogseizoen). Naast de eerdergenoemde bedrijfsverplaatsingen naar een nieuw bedrijventerrein en bodemsanering van het oude, is de fysieke uitvoering gestart met een ‘cadeautje’ voor de stad, namelijk de aanleg van een ‘strandeiland’. Dat was al zo goed als gereed en wordt in het voorjaar geopend.

Na alle stedenbouwkundige uitleg kregen we van Jan Oosterkamp, senior omgevingsjurist nog in vogelvlucht geschetst hoe de juridische planvorming is verlopen. En ook dat was een hele tour waarvoor visie en lef nodig was. We hebben onszelf min of meer uitgenodigd om over twee jaar te komen kijken hoe de ontwikkelingen zijn gevorderd. Dan is de GSRO inmiddels 65 jaar oud en in ieder geval ook al drie keer in Harderwijk geweest!

Harderwijk - 001

Advertenties

One thought on “Lef en visie. Vaker dan drie keer in je leven naar Harderwijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s