Jaarexcursie GSRO – “Verleden/heden en Toekomst Ruhrgebied”

Definitief Programma en Inschrijving

vrijdag 21 juni 2013 – Ruhrgebied
Thema: Het verleden, het heden en de toekomst van een krimp gebied
Kosten: leden € 20,– | niet-leden € 40,–

Programma
09:00 Vertrek Arnhem
09:15 Vertrek Zevenaar

11:00 Programma Essen
11.00 tot 11.45 Ontvangst met koffie door Claas Beckord, Teamleiter Masterplanung, Regionalverband Ruhr. De heer Beckord geeft ons een korte inleiding op de toekomstplannen van het Ruhrgebied als totaal en de wijze waarop de steden de komende jaren met elkaar gaan samenwerken om de regionale samenhang te versterken.
11.45-12.00 uur. Korte busexcursie door de wijk Katernberg onder leiding van Margarete Meijer, Buro Stadtentwicklung, Stadt Essen. Katernberg is de wijk rondom de Zollverein Essen (Unesco erfgoed). Met het sluiten van de mijnen in de jaren 80 van de vorige eeuw werd hier in een heel kort tijdbestek een groot gedeelte van de beroepsbevolking werkloos. Mede als gevolg van de mijnsluiting hebben velen het Ruhrgebied verlaten. De achterblijvers werden met krimp en alle bijbehorende gevolgen geconfronteerd. In Katernberg zijn de gevolgen van de sluiting en krimp nog steeds zichtbaar/voelbaar.

12:30 Lunch Kokerei Essen.
13:30-15:00 via Emscherpark en Gartenstadt Margarethenhöhe naar

15:30-17:30 Programma Duisburg
Ontvangst in Duisburg door Arne Lorz, Projectleider Duisburg 2027. De heer Lorz gaat in zijn inleiding in op de toekomstplannen van Duisburg. Nadruk in de plannen ligt op de implementatie van duurzame maatregelen. Aanvullend een lezing verzorgd door Siemens over Sustainable Cities. Daarna begeven we ons naar het Havengebied van Duisburg. Dit gebied heeft de afgelopen 15 jaar een behoorlijke transformatie ondergaan (wonen, werken en leisure) en werd het diamantje van Duisberg. De tand des tijds lijkt hier toe te slaan, een aantal panden staan leeg en geven delen van het gebied een verpauperde indruk. Wat is er aan de hand? Ofwel de heer Lorz, ofwel een collega zal in het gebied een korte toelichting geven op de stand van zaken. Vervolgens zal Projectmanager Sustainable Cities van Siemens een presentatie houden over hoe Siemens de toekomst ziet voor de steden (Sustainable Cities/Nachhaltige Stadt).

17:30-20:00 Duisburg diner

Kosten
Het overgrote deel van de kosten wordt door de GSRO betaald. Er wordt wel een beperkte eigen bijdrage van € 20,– gevraagd. Dit is om de lunch en diner te bekostigen. De drankjes zijn voor eigen rekening.
Betalen: Bij opgave over te maken op rekeningnummer: 989374 tnv GSRO ovv Jaarexcursie 2013
Let op mocht je alsnog na opgave niet kunnen: 4 weken van te voren 100% terug, bij 2 weken 50% en bij 1 week 0% van de eigen bijdrage. Tenzij sprake is van overmacht.

Opgave
Opgave graag voor 1 juni in verband met het boeken van de bus (maximaal 40 personen). Opgave via ellenus.venema@gmail.com.
Het organiserend comite,
Sonja Scholten en Ellenus Venema

Plaats een reactie